Tillsammans har vi har räddat 3 569 kg inredning – på väg mot 100 ton!

Sätt hälsa och hållbarhet i fokus på jobbet i år

Ett nytt år är som ett blankt papper, gjort för att fyllas med möjligheter och mål. Så varför inte göra detta till året där du sätter hälsa och hållbarhet i fokus på jobbet? Låt oss hjälpa dig att ta det första steget mot en mer ergonomisk och hållbar livsstil på din arbetsplats med några enkla tips.

Att må bra är en viktig faktor för att trivas och kunna prestera på jobbet. Att röra på dig är bland det bästa du kan göra för att må bra – både på jobbet och privat, samtidigt som det förbättrar vår koncentrationsförmåga. För att hålla i de goda rutinerna på lång sikt kan det vara bra att införa dem även under arbetstiden. Hälsoeffekterna av att stå och röra på sig på kontoret är stora och ökar energin under arbetsdagen.

Det viktigaste att ha i åtanke när du väljer möbler till ditt kontor är att de ska vara ergonomiska och anpassningsbara. Skrivbordet ska helst vara höj- och sänkbart, för att du ska kunna kan kunna arbeta både sittande och stående. Det bör också vara så pass stort att du kan ha din skärm på ungefär en armlängds avstånd.

När du väljer kontorsstol bör du välja en som är höj- och sänkbar och som har ett högt ryggstöd med tillhörande nackstöd. Oavsett vilka arbetsuppgifter du har, hur länge du sitter varje dag eller om du har några skador, så är din kontorsstol den som ska bära dig genom din arbetsdag. Om du sitter stilla under långa perioder och vill aktivera kroppen mer, kan du satsa på en stol som går att gunga med en sadelsits. Det är viktigt med en justerbar stol som kan ställas in efter dig och dina behov.

Läs vår guide om hur du väljer en ergonomisk kontorsstol här.

Detta bör din arbetsplats ha:

 • Ett höj- och sänkbart skrivbord.
 • En justerbar ergonomisk kontorsstol, där du kan justera rygg- och armstöd.
 • Ett gott stöd för underarmarna, som gärna ska vara i 90 graders vinkel.
 • En mjuk ståmatta som avlastar dina ben när du står upp.
 • En balansboll som blir en bra växling mellan kontorsstolen när du sitter ned. 

  Det är många som sitter ganska dåligt och det är lätt att falla ihop i en felaktig och obekväm sittställning. Oftast är detta inte något vi lägger märke till förrän vi börjar få ont i kroppen. Felaktiga sittställningar och rörelser ger lätt problem med spänningar både i ryggen och i resten av kroppen, vilket lätt kan leda till långvariga smärtor. Så tänk på hur du jobbar vid din kontorsplats och se till att du har en bra ställning när du sitter och står upp.

Några tips för en bättre arbetsställning:

 • Håll din rygg rak. Hållningen är alltid betydande så glöm inte att sträcka på dig.
 • Din datorskärm bör vara i ögonhöjd, så se till att hålla den i rätt höjd. En monitorarm kan göra höjdjusteringen enklare.
 • Rätt bordshöjd bidrar till avslappning i axlarna.
 • Variera din arbetsställning. Vi mår bäst av att variera vår ställning mellan att stå och sitta.
 • Glöm inte den viktiga pausen emellanåt! Ställ dig upp, rör på dig och sträck på armarna och ryggen.

Inred med klimatsmarta och hållbara material

Vad ska man tänka på när man väljer möbler och inredning för att göra mer klimatsmarta val?
Vi är många som vill leva ett mer hållbart liv och bidra till förbättringar för både miljö och människa. Ett sätt att göra det är att välja hållbara material när vi köper nya produkter. Förutom tillverkningen är val av material, livslängd på produkten och vad man gör med produkten när den slits ut eller går sönder viktiga frågeställningar att ha i åtanke.

Gör det enkelt att välja klimatsmarta val genom att satsa på de produkter som är producerade i Sverige. Du kan även se efter märkningar som Svanen, Möbelfakta och FSC.
Läs vår artikel om att inreda med klimatsmarta och hållbara material här.

Att fokusera på hälsa och hållbarhet i arbetet är ett bra sätt att skapa en positiv och produktiv arbetsmiljö. Genom att välja ergonomiska och anpassningsbara kontorsmöbler, att införa rörelse i din arbetsdag och att välja rätt kontorsstol kan du förbättra din hälsa och minska risken för skador. Så ge detta år en chans och skapa en arbetsplats som är anpassad efter dig och dina behov, det kan göra en stor skillnad i din vardag!