Oavsett vilka arbetsuppgifter du har, hur länge du sitter varje dag eller om du har några skador, så är din kontorsstol den som ska bära dig genom din arbetsdag. Sitter du större delen av dagen så är rekommendationen att du satsar på en kontorsstol som erbjuder många inställningsmöjligheter för exempelvis svankstöd, nackstöd, rygglutning, sitslutning, sittdjup och armstöd. En ergonomisk kontorsstol bör dessutom vara utrustad med någon av följande mekanismer:
- Vippmekanism
Om det finns vippmekanism kan ryggstödet och sitsen rör sig bakåt. Normalt kan positionen bestämmas genom ett handtag. Vippmekanismen är den enklaste mekanismen för att luta ryggstödet. - Permanent-kontakt
Mekanismen för permanent kontakt ger rörliga ryggstöd utan att sitsen ändrat sin position. Detta tillåter användaren att växla mellan upprätt och tillbakalutad hållning beroende på aktivitet. Diskarna i ryggraden får därigenom en bättre blodcirkulation. Ryggstödet följer kroppens rörelser och hjälper den att gå tillbaka från bakåtlutande till upprätt läge. - Synkronmekanism
Synkronmekanismen kallas även punktsynkronmekanism. Med synkronmekanismen förbinds lutningen på ryggstödet med lutningen på sitsen. När du lutar dig tillbaka ändrar sig lutningen på sitsen samtidigt och flyttas något bakåt. Detta säkerställer att varje position har det inställda stödet för bäckenet och främjar en ergonomisk sittposition.
Om du sitter kortare stunder per dag så klarar du dig ofta bra med en enklare kontorsstol som inte har lika många inställningsmöjligheter.
Vanliga inställningsmöjligheter
De flesta kontorsstolar som klassas som ergonomiska har oftast dessa grundläggande inställningsmöjligheter:
- Sitthöjd för att kunna anpassa sitthöjden både till skrivbordet men även till golvet beroende på hur långa ben du har.
- Sittdjup, anpassa sittdynans djup i förhållande till din underkropps längd. En normal regel är att när du sitter med knät i 90 grader på din arbetsstol ska en knuten näve få plats mellan stolens sits och ditt knäveck.
- Justerbar rygghöjd för att kunna passa både längre och kortare personer.
- Vinkel på sittdyna, rätt vinkel på sitsen ger mindre tryck på underkroppen och medför en bättre blodcirkulation i benen.
- Justerbara armstöd är oftast justerbara i två, tre eller fyra riktningar (benämns ofta 2D, 3D och 4D).
- Justerbart nackstöd som kan justeras i både höjd och vinkel.
Nät eller tyg? Mjukt eller hårt golv?
lir du lätt varm så är en kontorsstol med nätrygg (mesh) att rekommendera eftersom den andas bättre jämfört med ett tätare material. Stolen blir oftast också mer slimmad då ryggstödet inte behöver någon stoppning. Vill du ha en svalare stol i tyg kan du välja ett ulltyg, då det andas bättre än syntetfiber och skinn.
Det är viktigt att välja en kontorsstol med hjul som passar underlaget, detta för att minska slitage både på hjulen men även golvet och att du lättare ska kunna förflytta arbetsstolen. En regel är att hårda hjul är avsedda för mjuka golv, och mjuka hjul är avsedda för hårda golv. Mjuka hjul förhindrar också att golvet repas.
Armstöd och nackstöd
bland kan det vara skönt att kunna luta sig helt tillbaka i stolen och då är det bra med ett nackstöd. En fördel är om nackstödet är justerbart i höjd och vinkel så att du kan ställa in det optimalt för just dig. Armstöd är också bra, men se till att välja ett armstöd som är justerbart i höjdled (2D), så de kan sänkas ner om du behöver komma närmare skrivbordet.
Hoppas denna guide underlättar för dig nästa gång du är på jakt efter en bra kontorsstol för dig eller dina anställda. Vilken som är den bästa kontorsstolen för dig kan bara du avgöra, och ofta behöver man prova flera för att hitta rätt. Våra inredare har god kunskap om ergonomi och hjälper dig gärna att välja bland alla stolar som finns på marknaden utifrån dina behov.