Tillsammans har vi har räddat 14 236 kg inredning – på väg mot 100 ton!

Att inreda med klimatsmarta och hållbara material

Mat och hållbara livsmedel är en fråga som vi länge har diskuterat. Kött eller vegetariskt, ekologiskt, närproducerat… Men att vara medveten om vad du stoppar i dig behöver inte betyda att du måste ändra på dina smaklökar. På samma sätt behöver du inte heller ändra på din inredningsstil bara för att du försöker tänka och inreda mer hållbart.
Vad ska man tänka på när man väljer möbler och inredning för att göra mer klimatsmarta val? Förutom tillverkningen är val av material, livslängd på produkten och vad man gör med produkten när den slits ut eller går sönder viktiga frågeställningar att ha i åtanke. Men hur ser utbudet av hållbara material på marknaden ut idag och hur ser framtiden ut?

Hållbara material är material med lång livslängd

En enkel regel är när naturliga resurser som används inte ska överskrida den hastighet som de kan återbildas. Man kan även se på hållbarhet genom produktens prestanda, dvs. är den bättre än andra produkter med samma syfte, som fyller samma funktion? Inkluderar man både materialets eller produktens miljöpåverkan och behovet av den totala ägandekostnaden under hela dess livstid så får du en tydlig bild av hur miljövänlig en produkt verkligen är.

Hållbara material på marknaden idag

Formgivare, innovatörer, entreprenörer och institut arbetar ständigt med att hitta nya sätt att jobba med hållbara material, vilket är avgörande för vår framtid och vår planets välmående. Så, vilka olika aspekter bör man ta hänsyn till när det kommer till hållbarhet och innovation inom möbel- och inredningsbranschen? Genom att tänka ökad hållbarhet redan vid första tillverkningen, att re-cykla och up-cykla och därigenom öka livslängden är ett sökande som inte slutar att upphöra, vilket det givetvis inte heller bör.

Nyfikenheten och innovationstänkande är på detta område otroligt inspirerande. Ju fler gånger ett visst material går att återvinna, desto hållbarare är det. Glas är ett fantastiskt bra exempel på hållbart material då det går att återvinna i all oändlighet, men vi behöver hitta ännu fler.

Så vilka är våra utmaningar?

Att ta fram nya material, eller återanvända de vi en gång redan har tillverkat, är en viktig faktor för att kunna nå klimatmålen och för att kunna ta oss ett steg närmare en hållbar framtid. En annan utmaning är att hitta nya funktioner till de material och produkter som redan existerar på vår planet.

FORM2 tar ansvar för hela processen

Hållbarhet kan både vara mycket komplicerat och väldigt enkelt. För att hjälpa dig att skapa en hållbar inredningslösning tar FORM2 ansvar för hela processen – från genomtänkt design till smart återbruk. Hela resan börjar vid ritbordet, och med rätt val av material och bra kvalitet startar en positiv kedjereaktion för vår planet.

Var med och bidra till en

snällare klimatpåverkan

Tillsammans fortsätter vi att erbjuda innovativ design på planetens villkor. Vår mission att skapa möbler för en bättre, hälsosammare och grönare värld är viktigare än någonsin!