Tillsammans har vi har räddat 14 016 kg inredning – på väg mot 100 ton!

Skapa rätt belysning på jobbet i vintermörkret

Julen närmar sig med snöklädda stormsteg och med lucia runt hörnet är det läge att se över belysningen i vintermörkret och piffa upp julmagin på jobbet med rätt belysning. Dåliga lampor, felinställd belysningstemperatur eller för svaga/starka lampor påverkar oss mer än vad vi kan tro och desto mer på våra arbetsplatser. För att skapa en trivsam känsla och underlätta när de korta dagarna tar på energin är det viktigt med att ha rätt ljus. Så låt julen flytta in och fullända stämningen med rätt belysning!

Innan vi går in på hur du skapar den perfekta julmagin ska vi först reda ut vilka typer av “rätt belysning” det finns på en arbetsplats. Enklast kan man dela in dem i tre grupper; dagsljus, allmän- och punktbelysning.


Dagsljus
Det naturliga ljuset att berika ett kontor med, som är betydelsefullt för arbetsmiljön och ergonomi.


Punktbelysning
Den viktiga belysningen för koncentration vid arbetsplatser. Den ska gärna vara riktad och inte ge för stor kontrast till ytan omkring.


Allmänbelysning
Oftast taklampor som ger ett gemensamt ljus spritt över rummet, som ska vara flimmerfritt.

I ett mötesrum krävs en viss typ av belysning och en annan i kontorslandskapet, för både kreativitet och koncentration. I loungen är det en annan typ av belysning som fungerar bäst, där ljuset ska skapa en rogivande och en välkomnande atmosfär.

Stämningsfull belysning i väntan på jul

Punktbelysning

Under det mörka vinterhalvåret är inomhusljusen än viktigare, för både trivsel och arbetsmiljö. I brist på det naturliga dagsljuset är det läge att satsa på flera alternativ som erbjuder ett anpassat ljus utefter ytan den finns på.

För punktbelysning kan du välja bland annat en traditionell golvlampa som placeras i loungen. På så vis får du ett stämningsfullt och direkt ljus som enkelt justeras. Använd den när du arbetar eller när det vankas glöggfika med kollegorna.

 

Dimbara alternativ

Att välja en lampa med dimbar funktion gör att den anpassas utefter behovet och ljusstyrkan du önskar, från dovt julmys till starkare belysning för jobb. Att välja belysning som dessutom har en lekfull form är en perfekt inredningsdetalj, vilket höjer mysfaktorn i vinter.

 

Inred med belysning för den allmänna ytan

Välj en pendelarmatur som ger ett bra ljust spritt över ytan. Satsa på en lampa med flera ljuskällor för ett starkt ljus på en stor yta. Eller en längre sammanhängande lampa, för en bra belysning över områden med exempelvis ett större bord för julfesten eller för mötesrummet. Här kan du välja en pendelarmatur med LED-belysning för ett bra och jämnt sken som dessutom är dimbart. För att fullända mysfaktorn kan du välja flera pendelarmaturer i olika storlekar och hänga dem gemensamt. Passar perfekt för loungen, kontoret eller entrén och skapar en stämningsfull karaktär

 

Lycka till med att skapa din julmagi på din arbetsplats och våga prova dig fram.